Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Israel-Palestine 2 in 1

Όταν πήγαμε κρουαζιέρα στο Ισραήλ, δεν υπήρχε ακόμα το κράτος της Παλαιστίνης. Τουλάχιστον δεν ήταν αναγνωρισμένο. Η αλήθεια είναι ότι τα ελάχιστα που θυμάμαι λόγω της μικρής μου ηλικίας, είναι θρησκευτικού περιεχομένου. Θυμάμαι έντονα τον τάφο του Χριστού. Θυμάμαι κι ένα λιμάνι, άντρες με άσπρες μακριές αμφιέσεις. Θυμάμαι καταστήματα με κοσμήματα. Θυμάμαι αγορές. (σουκ;) Ναούς από τις φωτογραφίες. Και δεν ξέρω τι άλλο. Σίγουρα την Ιερουσαλήμ.
Χώρος που πρέπει σίγουρα να ξαναεπισκεφτώ για να προσδιορίσω συναισθήματα αλλά αν θα μπορούσα να διαλέξω ένα (ή και δύο) είναι δέος και κατάνυξη, τουλάχιστον για τον παιδικό μου εαυτό.
update: Και να που ξαναπήγα στο Ισραήλ! Πανέμορφη αν και ολιγοήμερη εμπειρία! Ευτυχώς για το δεύτερο κατά μια έννοια μιας και ήταν ακριβούτσικα. Από την άλλη, δε χόρταινε το μάτι σου και η ψυχή σου να εξερευνάς τη χώρα και συγκεκριμένα τις 2 πόλεις που επισκεφτήκαμε.
Αρχίσαμε και καταλήξαμε με Τελ Αβίβ. Άλλο πράμα. Από πού ν' αρχίσω; Η παλιά πόλη με τα υπεροχότατα ρέστο-καφέ. Το καθένα τους είχε από μια τσαχπινιά. Η παραλιακή τους μες το καταχειμώνο (αν θεωρούνται καταχείμωνο οι 18-19 βαθμοί Κελσίου) γεμάτη με κόσμο να κολυμπά, να παίζει beach volley, να κάθεται με τα κοντομάνικα στα καφεστιατόρια. Το λιμάνι του Τελ Αβίβ οκ, τίποτα το πολύ special. Μου θύμισε λίγο Όσλο. Όμορφες γειτονιές όπως η Neve tzedek και η Florentin, γεμάτες με graffity. Μπορεί να έβγαλα και κάπου 200 φωτογραφίες εκεί. Η παλιά πόλη εντός των τειχών σα ζωγραφιά, το ίδιο και το λιμάνι της Jaffa. Η αρχιτεκτονική ιδιαίτερη αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν η διακόσμηση όλων των χώρων εστίασης. Πραγματικά το ένα καλύτερο από το άλλο και να απορείς πως γίνεται να έχουν όλα τέτοια αισθητική.
Ιερουσαλήμ. Ιερή πόλη.Τεραστιότατα σουκ εντός και εκτός της παλιάς πόλης. Χαώδεις λαβίρυνθοι που στ' αλήθεια μπορεί να χαθείς. Ο ναός της Αναστάσεως επιβλητικός και όλα τα κτίρια λες και βγήκαν από τη σειρά "Τα Πάθη του Χριστού". Εκτός τειχών, βρήκαμε όμορφα στέκια αλλά κάπως τουριστικά και σε τίποτα δεν μπορούν να συναγωνιστούν αυτά του Τελ Αβίβ.
Το πόσα φαλάφελ και κυρίως χούμους έφαγα, δε λέγεται. Αλλά και η vegan κουλτούρα είναι αρκετά διαδεδομένη για καλή μου τύχη. Μέχρι και vegan shawrma δοκίμασα. 
Όμορφη χώρα, θα ματαξαναπήγαινα αλλά προέχουν άλλες να εξερευνήσω. Πιο μετά ίσως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου